Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Výtvarník z Vysočiny se účastní pobytu v Dolním Rakousku

Výtvarník z Vysočiny se účastní pobytu v Dolním Rakousku

foto: Kunstfabrik

01. 08. 2019 - 09:36

Spolupráce Kraje Vysočina, Jihočeského, Jihomoravského kraje a spolkové země Dolní Rakousko v oblasti kultury získává další rozměr. Tentokrát se jedná o rezidenční pobyty pro výtvarné umělce z výše uvedených regionů. K organizaci společného tvůrčího setkání výtvarníků v roce 2019 se jako první přihlásilo Dolní Rakousko u příležitosti výročí 30 let od pádu železné opony. Vysočinu zastupuje malíř a kurátor David Bartoň, který žije a maluje v Telči a v Praze, s Jihlavou ho spojuje například spolupráce s minigalerií Trifoil.

Hlavním  pořadatelem je Kunstfabrik Groß Siegharts ve spolupráci se spolkovou zemí Dolní Rakousko. Rezidenční pobyty probíhají v termínu od 22. července do 2. srpna 2019 v prostorách Kunstfabrik, bývalé textilní továrny ve městě Gross Siegharts (Waldviertel), která se postupně proměnila na centrum současného výtvarného umění.

Rezidence se účastní vždy jeden umělec/umělkyně z každého regionu. Vzniklé práce budou představeny veřejnosti. Vernisáž výstavy v prostorách Kunstfabrik Groß Siegharts se uskuteční v sobotu 3. srpna 2019. O rezidenci vznikne i krátký dokument a každý z účastníků věnuje spolkové zemi Dolní Rakousko jedno ze svých děl.

„Nové impulzy a stále se rozšiřující oblasti vzájemné spolupráce mezi regiony, institucemi a lidmi těchto regionů svědčí o dobrých vztazích, důvěře a především významu spolupráce“, uvedla Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů.

Rezidenční pobyty umělců jsou součástí pracovního programu skupiny Kultura v rámci Dohody o spolupráci mezi spolkovou zemí Dolní Rakousko a kraji Jihočeský, Jihomoravský a Krajem Vysočina.

Další články