Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 2.5.
Svátek má Zikmund
Menu

Obraz Horácké divadlo příští sobotu zahájí novou sezónu

Horácké divadlo příští sobotu zahájí novou sezónu

foto: Horácké divadlo

29. 08. 2019 - 08:38

Zahájení jubilejní osmdesáté sezóny Horáckého divadla připadá na hru Obraz (Art) od světoznámé francouzské divadelní autorky Yasminy Rezy. Mimo jiné se také jedná o autorčin návrat na jeviště Horáckého divadla, někteří diváci jistě opráší poměrně nedávnou vzpomínku na sedm let staré uvedení jejího neméně slavného a i v Jihlavě úspěšného Boha masakru. S hrou Obraz se naskýtá příležitost zhlédnout opět vrcholnou francouzskou komedii ověnčenou mnoha cenami (Molièrova cena, Laurence Olivier Award a Tony Award), ale zejména pak autorčiným rukopisem, který dokáže nejednoznačná a náročná témata otevírat srozumitelným a lidským přístupem.

Samotná hra diváky přivede mezi tři přátele středního věku, svého druhu zástupce generace “tlustých čar“, a to jak za minulostí, tak před budoucností. Mnoholeté přátelství těchto mužů zaznamená nenadálý úder v podobě koupě obrazu, přesněji plátna měřícího asi metr šedesát na metr dvacet, oceněného na - pro tyto přátele astronomických - sto tisíc eur. Bílé plátno v sobě pohltí odpadávající zábrany a postupně muže tlačí palčivou naléhavostí k odkrytí nejniternějších tajemství, k hledání hranic vlastního názoru a možnosti či nemožnosti naslouchat těm druhým. S brilantním humorem vede děj muže úzkou soutěskou mezi výměnou názorů, hledáním životních pozic a pochopení, kdy se nezřídka navzájem zraní o břit vytažený z nejhlubších úkrytů mysli a sežvýkané je přivede na rozcestí u samotného okraje přežití jejich přátelství.

Hra Obraz pro Horácké divadlo znamená více než pouhý zábavný a důstojný začátek jubilejní Sezóny 80. Stává se přirozeným vyústěním a příspěvkem současné dramaturgie k velmi aktuálním debatám  o svobodě a přínosu umění, ke kterým provokuje i současná tvorba HDJ. Hra totiž v sobě snoubí elegantní a svižně humornou názorovou pestrost jako i nemilosrdnost postojů lidských či uměleckých. Při pohledu na totéž se množí názory a skrze pole střetů či souznění neodvratně stoupá naléhavá potřeba vzájemné otevřenosti a přirozené touhy o posunování hranic vjemu, o obohacení se vzájemnou množinou názorů a setkání s nimi.   

Inscenování se chopil renomovaný režisér Mikoláš Tyc, který se sobě vlastní citlivostí a lehkostí buduje srozumitelným jazykem vrcholně komické situace, přičemž před nás staví celkově působivé dramatické klenutí hry. Na otázku proč a čím jej Obraz Yasminy Rezy oslovil jednoznačně odpovídá parafrází věty z této hry: „Podle mě je to skvělá komedie. Když říkám podle mě, myslím tím objektivně.“  Pod vedením Mikuláše Tyce se Zdeněk Stejskal, Stanislav Gerstner a František Mitáš mistrně orientují v trojhranném ringu, který ustanovují jejich postavy.

Další články