Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 25.4.
Svátek má Marek
Menu

Další premiéra Jihlavské divadlo chystá premiéru hry O pejskovi a kočičce

Jihlavské divadlo chystá premiéru hry O pejskovi a kočičce

12. 06. 2019 - 11:48

Cyklus pohádek o pejskovi a kočičce napsal a ilustroval Josef Čapek (1887 – 1945) někdy kolem roku 1928, když byla jeho dcera Alenka v předškolním věku. Prvních šest příběhů vyšlo nejprve jednotlivě v příloze Lidových novin Dětský koutek a před Vánoci roku 1929 vyšla kniha se zbývajícími pohádkami a se známými ilustracemi samotného autora.

Básník František Halas o této knížce po Čapkově smrti napsal: „Bezdeché poslouchání jeho Povídání o pejskovi a kočičce bylo slávou, která se k němu horoucně dětsky drala a hrnula. Ta knížka blažila i velké, a když se mi po něm zasteskne, čítám si zrovna v ní, abych se potěšil tím, jak to s panem Čapkem, pejskem a kočičkou bylo.“

Starší bratr spisovatele Karla Čapka byl novinářem, ilustrátorem, grafikem, avantgardním malířem a fotografem. Ve své tvorbě pro děti, literární i výtvarné, se nechával vtáhnout do dětského světa, kde je podle něj radost pobývat, není v něm prázdné místo a čas pro nudu, oči a všechny smysly jsou dokořán a, jeho vlastními slovy, „vše je krásnější, kouzelnější, větší a záhadnější než v životě dospělém“.

Právě pro tu pohodu, optimismus, hravost i laskavost a lehká nenásilná poučení z každého příběhu, doprovázená půvabnými ilustracemi autora, se Povídání o pejskovi a kočičce stalo oblíbenou knihou předávanou z generace na generaci.

O pejskovi a kočičce na malé scéně

Postava autora – vypravěče, který vystupuje v několika kapitolách knihy (Jak to bylo na Vánoce a O klucích z Domažlic) a radí se s pejskem a kočičkou, o čem má psát a jak odpovídat na reakce svých dětských čtenářů, nás inspirovala k dramatizaci, v níž kromě hlavních oblíbených hrdinů vystupuje také osoba pana Čapka, který musí do své redakce (Čapek pracoval v letech 1921 - 1939 jako redaktor Lidových novin) odevzdat „nějaké povídání pro děti“. Přímo před divákovýma očima pak tedy pejsek s kočičkou, aby pomohli panu Čapkovi, vymýšlejí a hrají zábavné příběhy: Jak myli podlahu, O pyšné noční košilce a Jak si dělali k svátku dort.

Pejsek a kočička jsou svérázní hrdinové, kteří se snaží napodobit chování dospělých lidí a hrají si jako děti, současně povzbuzují svými hrami dětskou fantazii i jazykový cit. Jejich kamarádství je vlastně oslavou přátelství a tolerance, protože navzdory zažitým úslovím jako „jsou na sebe jako pes a kočka“ nebo „mají se rádi jako pes a kočka“, v knížce Josefa Čapka i v našem představení jsou pejsek s kočičkou kamarádi, žijí spolu v jednom domečku, hospodaří spolu, pomáhají si a dobře spolu vycházejí. Jsou pro děti vzorem tolerance a solidarity.

Nové představení na malé scéně HDJ je určeno pro nejmenší dětské diváky školkového věku (a všechny, kterým kdysi učarovala Čapkova kniha s celým názvem Povídání o pejskovi a kočičce – jak spolu hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech). Dramatizace se ujala dramaturgyně HDJ Barbora Jandová, režie Michal Skočovský. Scénu a kostýmy navrhla Kateřina Kábová j.h.. Hrají: Jan Burda, Šárka Býčková a Josef Kundera. Pohádka je určena dětem od tří let.

Další články