Zde může být vaše reklama.
Středa 8.5.
Svátek má Den osvobození od fašismu(1945)
Menu

Od středověku po novověk Hrotovicko má muzeum. Hledání času tu má své kouzlo

Hrotovicko má muzeum. Hledání času tu má své kouzlo
Zdroj: KRV

10. 06. 2019 - 08:08

Od loňského podzimu funguje v Hrotovicích nové Muzeum Hrotovicka. Historie regionu je v něm zmapována od středověku až po novověk. Archeologické nálezy připomínající zaniklou osadu Mstěnice doplňují obrazy rodáka akademického malíře F. B. Zvěřiny, k dispozici je replika fotoateliéru Karla Chrásta, část prohlídkové trasy je věnována pohnutým událostem posledních dní druhé světové války nebo vývoji místního průmyslu.

Své místo zde našlo i dobové kino. V dřevěných lavicích jsou promítána dokumentární amatérská videa, která zachycují život v druhé polovině minulého století. Místní sem často chodí vzpomínat na své blízké a na čas, který by bez filmu a podrobných zápisů v kronikách zůstal některým zapomenutý.

„Na začátku všeho byla náročná rekonstrukce budovy muzea, které však předcházelo osvícené rozhodnutí zastupitelstva o zřízení vlastního muzea. Za 11,5 miliónů korun jsme získali reprezentativní prostory nejen pro informační centrum, ale především pro prezentaci a připomínání naší regionální historie,“ říká starostka Hrotovic Hana Škodová, která tento týden krásně zařízenými sály provedla i náměstkyni hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Janu Fischerovou.

„Využít pro Muzeum Hrotovicka rodný dům F. B. Zvěřiny byl skvělý nápad, radost mám i ze spolupráce místního muzea s krajským Muzeem Vysočiny Třebíč, odkud byly z depozitářů zapůjčeny vybrané sbírkové související například s lokálním průmyslem,“ doplnila Jana Fischerová.

Další články