Zde může být vaše reklama.
Středa 8.5.
Svátek má Den osvobození od fašismu(1945)
Menu

Festival Horácko zpívá a tančí přilákal spousty návštěvníků

Festival Horácko zpívá a tančí přilákal spousty návštěvníků

29. 05. 2019 - 14:00

Ve dnech 24. - 25. května proběhl ve Světlé nad Sázavou XII. ročník folklorního festivalu Horácko zpívá a tančí. Formou bienále je festival pořádán za finanční podpory Kraje Vysočina pod záštitou hostitelského města Světlá nad Sázavou v kooperaci s místním folklorním souborem Škubánek s uměleckou vedoucí a ředitelkou festivalu Evou Pejchalovou. Letošní ročník byl mimořádný zejména tím, že byl navázán na přeshraniční projekt česko-rakouské spolupráce INTERREG, díky němuž se na festivalu prezentovaly i soubory ze sousedního Jihočeského kraje a Dolního Rakouska.

Společný projekt Volkskultur/Lidová kultura AT-CZ je zaměřen na nehmotné kulturní dědictví – tradice, zvyklosti, tradiční řemesla a vědomosti příhraničí a je založen na vzájemné spolupráci partnerů, která se odráží ve společných česko-rakouských aktivitách. Jeho výstupem je zejména prezentace tradiční lidové kultury prostřednictvím konání mnoha akcí s aktivní účastí jednotlivých partnerů.
 
Dopoledne prvního festivalového dne bylo věnováno školám a jejich žákům, kterým se ve dvou komponovaných blocích předvedly soubory Kalamajka, Šípek a Škubánek z Vysočiny a slovenský soubor Zemplínik z Michalovců. Mezi účinkujícími nechyběl ani Matěj Dohnal, který malé posluchače seznámil se skřipkami a předvedl několik ukázek tradiční skřipácké muziky z Jihlavska. Odpolední program pak pokračoval přehlídkovým pořadem dětských folklorních souborů a koncertem účastníků soutěže Zpěváček 2019, kde mimo jiné vystoupil soubor partnerského regionu Jihočeského kraje – Dubínek ze Sezimova Ústí. Večer obohatila svým koncertem skupina Čechomor a na své si přišli milovníci lidové hudby při posezení u cimbálu s Horáckou muzikou.

Hlavní sobotní festivalový den se nesl ve znamení vystoupení jednotlivých souborů před světelskou radnicí, k oživení života ve městě přispěl barevný průvod zúčastněných souborů od zámku až ke sportovně-kulturnímu centru Pěšinky, kde slavnost pokračovala velkým festivalovým programem. Na něm se prezentovalo více jak 15 souborů z celého Horácka, Slovenska a Rakouska. Pro festival Horácko zpívá a tančí byla ze strany rakouského partnera sestavena umělecká skupina, kterou vytvořili členové souborů lidových tanců Zemské mládeže z obcí Groß Gerungs, Großschönau a Rappottenstein. „Za účasti stovek posluchačů se tak v krásném městečku a za vlídného počasí rozezněla lidová muzika, která má na Horácku své hluboké kořeny a tradici, k níž se hrdě hlásí. Zároveň splnil letošní ročník i společný cíl projektu INTERREG navázat nové kontakty, další spolupráci a poznat kulturní tradice, lidovou  hudbu, kroje a zvyky i za hranicemi našeho regionu,“ uzavřela letošní folklorní festival Katina Lisá z Pracoviště tradiční lidové kultury Muzea Vysočiny Třebíč.

Další články