Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Ligové kluby rozhodly Sezóna se dokončí bez baráže, Brno má postup

Sezóna se dokončí bez baráže, Brno má postup

foto: Petr Pelíšek

17. 07. 2020 - 14:41

Ligové grémium na svém mimořádném zasedání odsouhlasilo dokončení soutěžního ročníku 2019/20 bez baráže. V případě dokončení soutěžního ročníku podle tohoto harmonogramu začne příští sezóna 2020/2021 o předposledním srpnovém víkendu s osmnácti účastníky ve FORTUNA:LIZE a čtrnácti kluby ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Uvedla to Ligová fotbalová asociace (LFA) na svém webu.

Zástupci klubů na Ligovém grémiu schválili úpravu v Rozpisu celostátních soutěžích, která stanovuje podmínky průchodnosti mezi nejvyššími profesionálními soutěžemi v České republice.

Na Ligovém grémiu byl schválen upravený postupový klíč pro aktuálně probíhající sezónu. Za předpokladu, že se dohrají dvě zbývající kola skupiny o záchranu, bude šestnáctý klub konečné tabulky přímo sestupovat do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a dojde ke zrušení barážových utkání. Pro další soutěžní ročník bude FORTUNA:LIGA doplněna o druhý a třetí tým z druhé nejvyšší soutěže a elitní soutěž se v sezóně 2020/21 bude hrát s osmnácti účastníky bez nadstavbové části na 34 standardních ligových kol.

Nejvyšší orgán profesionálního fotbalu se současně usnesl na pravidlech pro další soutěžní ročník 2020/21 tak, aby se v létě příštího roku vrátily počty účastníků obou soutěží na obvyklý počet šestnácti v každé lize. Pro tyto účely schválilo Ligové grémium přímý sestup pro tři poslední kluby na 16. až 18. místě konečné tabulky po 34 kolech. Ze čtrnáctičlenné FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bude v příští sezóně přímo postupovat vítěz a dva nejníže postavené týmy standardně v létě 2021 sestoupí.

V nejvyšší soutěži zbývají odehrát čtvrté a páté kolo skupiny o záchranu. Karvinský klub dostal po návratu z karantény týden na přípravu, což je maximální možný čas pro to, aby se stihl celý program dohrát do 2. srpna. Soutěžní ročník 2019/2020 bude dokončen v následujících termínech:
23. 7. 2020 - 4. kolo skupiny o záchranu (všechna tři utkání s jednotným časem výkopu)
26. 7. 2020 – 5. kolo skupiny o záchranu (všechna tři utkání s jednotným časem výkopu)

V případě, že se v letošní sezóně nedohraje z důvodu vyšší moci skupina o záchranu, nebude z FORTUNA:LIGY sestupovat žádný tým a z rozhodnutí dnešního zasedání Ligového grémia doplní jistě postupující Pardubice na sudý počet 18 klubů nejvyšší soutěž ještě druhý tým v pořadí F:NL, tedy Zbrojovka Brno.

Zástupci klubů obou nejvyšších soutěží schválili tento návrh s významnou většinou 27 hlasů z celkového počtu třiceti přítomných členských klubů LFA. Pro návrh Ligového výboru v této podobě hlasovali mj. i kluby přímo ohrožené sestupem z FORTUNA:LIGY. Proti se vyjádřily na Ligovém grémiu pouze Hrade Králové a Olomouc, zástupce Zlína se hlasování zdržel.

Další články