Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Pro profesionální kluby Ligové fotbalové asociaci se podařilo vyjednat kratší karanténu

Ligové fotbalové asociaci se podařilo vyjednat kratší karanténu

foto: Petr Pelíšek

18. 08. 2020 - 16:44

Několik dní před startem obou nejvyšších soutěží uspělo vedení LFA na jednání s premiérem ČR. Schůzky v budově Vlády ČR se zúčastnili také zástupci klubů, které brzy čeká boj v evropských pohárech, a především pro ně jsou slíbené sjednocení karanténních opatřeních významně pozitivní změnou. Kromě toho bylo předmětem jednání s premiérem ČR také téma možných kompenzací ze strany státu za ušlý zisk ze vstupného a výhled možného návratu většího počtu diváků na ligové stadiony.

Na zasedání Rady vlády pro zdravotní rizika vyslechli premiér Andrej Babiš spolu s odborníky z řad epidemiologů a hygieniků věcné připomínky k stávajícím postupům hygienických stanic při zavádění karanténních opatření ve fotbalových klubech. „Současná praxe v podobě dvoutýdenní kolektivní karantény pro profesionální kluby je značně limitující. Ochromí to nejen ligovou soutěže, ale v případě našich účastníků evropských pohárů by takové nařízení a nemožnost odehrát mezinárodní utkání mohlo výrazně ovlivnit český profesionální fotbal i po ekonomické stránce. Příjem z evropských pohárů je pro náš sektor klíčový,“ poznamenal k dnešnímu jednání předseda LFA Dušan Svoboda. Výsledkem jednání byl příslib z úst premiéra, že dojde ke sjednocení přístupu hygienických stanic. Kromě zkrácení karanténního období z obvyklých dvou týdnů na deset dní by v případě dodržení přísného manuálu LFA mělo být karanténní opatření nařízeno na základě epidemiologického šetření jen v nezbytných případech, a to vždy jen na dotyčnou pozitivně testovanou osobu.

Podmínkou k těmto změnám bude ještě zpřesnění a finální úprava Hygienického manuálu pro kluby. „Závěr je pro nás velmi pozitivní a příznivý. V okamžiku, kdy přijmeme protokol opatření, který je v současné době finalizován se zástupci ministerstva zdravotnictví, by nebylo nutné, aby do karantény chodily celé týmy včetně realizačních týmů, ale pouze ten pozitivně otestovaný hráč,“ dodal Dušan Svoboda.

Další články