Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Kluby se dohodly Házená žádá o obnovení obou nejvyšších soutěží

Házená žádá o obnovení obou nejvyšších soutěží

foto: Petr Pelíšek

04. 11. 2020 - 17:00

Kluby nejvyšších soutěží v házené chtějí pokračovat v bojích MOL ligy i STRABAG Rail Extraligy. Dohodly se na tom na společném jednání se zástupci ČSH ve středu 4. listopadu. Český svaz házené proto požádá o výjimku pro obě nejvyšší domácí soutěže, první kolo po vynucené pauze by se mohlo odehrát o víkendu 14. a 15. listopadu. Informoval o tom web českého házenkářského svazu.

Jednoznačně vítáme možnost znovu obnovit naše nejvyšší házenkářské soutěže! - na tom se shodli zástupci klubů působících v MOL lize a STRABAG Rail Extralize na on-line jednání s vedením Českého svazu házené. „Jednali jsme se zástupci všech klubů působících v nejvyšších házenkářských soutěžích, tedy MOL lize a STRABAG Rail Exralize. Všichni možnost obnovení soutěže přivítali a jsou připraveni splnit všechny podmínky, které budou pro sehrání mistrovských utkání vyžadovány,“ řekl prezident ČSH Jaroslav Chvalný.

„Jinou možnost před sebou ani nevidíme! Tyto soutěže na restart napjatě čekaly a žádný další odklad si už nepřipouštíme,“ dodal Chvalný a vyslovil rovněž poděkování za spolupráci zástupcům Národní sportovní agentury: „Děkujeme NSA, jmenovitě panu Hniličkovi, že k soutěžím kolektivních sportů takto přistoupili. V situaci, kdy se zatím bohužel nedaří restartovat sport obecně, včetně sportování všech – i těch nejmenších - házenkářů, je pro nás obnovení alespoň nejvyšších soutěží důležitým krokem. Jsme v kontaktu s dalšími míčovými sporty a snažíme se postupovat společně v zájmu týmových sportů.“

Kluby STRABAG Rail Extraligy i MOL ligy se dohodly, že budou usilovat o sehrání co nejvyššího počtu soutěžních utkání i s cílem dohnat ztrátu z vynucené přestávky. STRABAG Rail Extraliga by mohla navázat o víkendu 14. a 15. listopadu v přerušeném programu desátým kolem, konkrétní program však bude záležet mimo jiné na termínu udělení výjimky a na podmínkách, které bude tato výjimka vyžadovat pro uskutečnění utkání, například v otázce četnosti testování.

„Výjimku pravděpodobně nedostaneme tak rychle, abychom mohli začít už o tomto víkendu. Navíc musíme klubům umožnit alespoň nějaký tréninkový proces. Není možné naskočit do zápasového rytmu po tak dlouhé přestávce jen se dvěma tréninky,“ vysvětlil Chvalný s tím, že mužská soutěž pak může pokračovat kontinuálně, samozřejmě s ohledem na vývoji situace ohledně nouzového stavu a případná protiepidemická opatření. „U žen se jedná v podstatě o dočasné řešení, protože po víkendu 21. a 22. listopadu začíná pro ženské týmy reprezentační přestávka spojená s mistrovstvím Evropy,“ připomněl prezident ČSH.

Právě možnost přípravy profesionálních hráčů a hráček pak vedení ČSH vítá i s ohledem na blížící se vrcholné akce české reprezentace – prosincové EURO žen a lednové mistrovství světa mužů. „Ano, příprava reprezentantů je jedním z důležitých aspektů. V našich domácích klubech působí řada reprezentantů a ti musí být v pravidelné tréninkové i zápasové zátěži,“ zdůraznil Chvalný.

Další články