
Nezaměstnanost v srpnu vzrostla
Úřad práce ČR evidoval k 31. 8. 2022 celkem 251 753 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 11 047 více než…
foto: Kraj Vysočina
30. 07. 2019 - 15:00
Pouze týmy z osmi středních škol budou mít už v listopadu jedinečnou šanci bojovat o prestižní francouzskou kulinářskou cenu Philippa Milla, vyhlášeného francouzského šéfkuchaře oceněného dvěma michelinskými hvězdami, tedy nejvyšším světovým gastronomickým oceněním.
Pro pořádání českého celostátního kola byla vybrána Vysočina. Prezident soutěže Philippe Mille opakovaně navštívil Jihlavu a prohlédl si provozy krajem zřizovaných hotelových škol, jako porotce i pozorovatel byl přítomen místním soutěžím a na základě získaných poznatků nabídl Kraji Vysočina pořadatelství. Svou roli jistě hrála i úspěšná účast vysočinských hotelových škol v mezinárodních kolech přímo ve Francii.
Kraj Vysočina vytipoval pro lokaci soutěže několik veřejných míst, jako nejvhodnější se nakonec ukázalo uspořádání soutěže v prostorách obchodního centra CityPark, kde soutěž bude 16. listopadu 2019 probíhat. V nákupní galerii budou pouze pro tento účel postavena čtyři plnohodnotná kuchyňská studia, ve kterých se bude osm dvoučlenných týmů střídat.
„Podmínkou je smíšený tým kuchaře a cukráře s tím, že povinnými surovinami budou králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med z Vysočiny. Například ve Francii jsou obrovskou motivací pro soutěžní týmy členové poroty – vždy jde o národní gastronomickou elitu. I v tomto směru můžeme slíbit, že bude česká verze věrnou kopií – pozvání do české poroty přijali renomovaní a uznávaní šéfkuchaři Pavel Mareš, Tomáš Popp, Jan Horký, Ondřej Slanina a originální cukrářka Iva Roháčová,“ prozrazuje radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová s tím, že sám Philippe Mille, jako prezident soutěže na sebe převzal roli nestranného pozorovatele, prostředníka mezi nadějnými kuchaři a porotou a také rádce soutěžních týmů.
Vítězný tým prvního českého ročníku Trophée Mille postoupí do mezinárodního finále soutěže ve Francii v roce 2020. Na tento rok je připravován jubilejní desátý mezinárodní ročník.
Už v tuto chvíli mohou hotelové školy z celé České republiky získat informace o českém kole gastronomické soutěže na speciálně připravených stránkách https://www.trophee-mille.fr/ceska-republika/, kde jsou ke stažení pravidla soutěže. Kontaktní osobou pro účely soutěže je Jana Hadravová, odbor školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Kraje Vysočina, Jihlava, tel.: 564 602 977, e-mail: soutezmille@kr-vysocina.cz
Trophée Mille Česká republika je gastronomická soutěž, během níž je vítána veřejnost v roli pozorovatelů. Nic nebude probíhat za zavřenými dveřmi. Veřejnost tak uvidí všechny pracovní postupy soutěžních týmů i hodnocení poroty. Soutěž bude součástí velké celodenní akce pro veřejnost, která se v CityParku Jihlava bude 16. listopadu 2019 konat pod názvem Gurmet den s Krajem Vysočina.
Úřad práce ČR evidoval k 31. 8. 2022 celkem 251 753 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 11 047 více než…
Školní pomůcky, kroužky a další výdaje mohou být na začátku školního roku značným zásahem do…
Už 12 měsíců trvá výrazný růst inflace, který Česko nezažilo po desetiletí. Ten způsobuje, že 81 %…
Letní měsíce bývají na trhu práce rušným obdobím. Přicházejí na něj totiž tisíce absolventů…
Úřad práce ČR evidoval k 31. 7. 2022 celkem 240 706 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 9 397 více než v…
Ve školách zapojených do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět v průběhu nedávno skončeného…