Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Vláda vyhlásila nouzový stav, platit začne v pondělí, bude 30 dnů

Vláda vyhlásila nouzový stav, platit začne v pondělí, bude 30 dnů

foto: Lukáš Blokša

30. 09. 2020 - 16:21

Vláda kvůli epidemii koronaviru opět vyhlásila nouzový stav. Stalo se tak po dnešním jednání. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula, podle kterého je nouzový stav nutný, kvůli vyhlášení plošných opatření. Nouzový stav vstoupí v platnost 5. října a bude platit 30 dnů. 

"Vláda rozhodla na můj návrh vyhlásit nouzový stav. Žádal jsem to proto, že současná epidemiologická situace se nevyvíjí dobře a podobně jako v jiných evropských zemích musíme zavést opatření, která jsou schopna eliminovat nárůst," prohlásil po jednání vlády na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula. 

"Není to o denním přírůstku, ale o tom, že nově nakažení generují vysoký počet hospitalizovaných i nároky na lůžka s plicní ventilací a kyslíkem. Narůstá i počet úmrtí," dodal. Zároveň se ale podle něj daří exponenciální růst zpomalit. Reprodukční číslo má momentálně hodnotu 1,24.

To, že došlo k vyhlášení nouzového stavu, však ještě automaticky neznamená stejná omezení jako na jaře. Podle Prymuly vláda nechce například zavírat obchody.

Omezení se týkají kultury i sportu

Jedním z důvodů, proč došlo k vyhlášení nouzového stavu, je omezení shromažďování lidí. Nové bude maximální počet lidí na venkovních akcích dvacet, vevnitř pak deset. Opatření bude platit 14 dnů. Existuje však celá řada výjimek.

Fungovat budou divadla i kina, ale bez bufetů. Nebudou však moct probíhat velké koncerty, muzikály a představení.

Profesionální sport by měl běžet i nadále, jen bez diváků. Jde o 130 lidí na akci, u nižších soutěží ještě méně.

Restauračních zařízení se týká jen jedno nové omezení - počet lidí u jednoho stolu je nyní stanoven na šest osob. Až od 19. října začne platit i další opatření - omezení počtu lidí na svatbách a pohřbech na třicet. 

Uzavření středních škol

Mezi novými opatřeními je také uzavření středních škol pro prezenční výuku, školy přechází na výuku distanční. A to na 14 dnů, v regionech, kde je na semaforu červená či oranžová barva.

Na základních školách, prvních stupních, bude omezena výuka hudebky, u vyšších ročníků pak bude doporučení, aby tělocvik probíhal formou venkovních aktivit. 

 

Další články