Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Obchody otevřou dřív Velké změny v nařízeních

Velké změny v nařízeních
Jak se budou uvolňovat nařízení

foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

24. 04. 2020 - 07:02

Soud zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví. Včera večer vláda oznámila, že došlo ke zrušení zákazu volného pohybu osob, vycestování za hranice, zavření vysokých škol, lázní a nemocnic a zavření obchodů.

Tlak soudního rozhodnutí a veřejnosti způsobil, že na včerejším zasedání vlády došlo k velkým změnám aktuálních nařízení.

Od dnešního dne je zrušen zákaz o volném pohybu osob. Nově je možné se potkávat až v počtu deseti lidí. V případě rodinných příslušníků nebo pracovních skupin je možná výjimka.

Změna se týká také cestování za hranice. Lidé od dnešního dne mohou vycestovat a pokud po návratu předloží potvrzení o negativním testu, nemusí ani do karantény. Občané, kteří přejíždí hranice každý den, například kvůli práci, budou muset každých 14 dní předložit výsledky negativního testu.

Další rozvolnění začne platit v pondělí 27. dubna. Otevřít mohou samostatné prodejny do velikosti 2500 metrů čtverečních pokud nejsou v nákupních centrech s velikostí nad 5 000 metrů čtverečních. Své brány otevřou zoologické a botanické zahrady, vnitřní pavilony ale zůstanou zavřené. Zajít si budete moci i do knihoven nebo na menší bohoslužby do 15 osob. A pro všechny ročníky se také otevřou vysoké školy. Kromě toho mohou znovu zahájit svou činnost autoškoly, posilovny a fitnesscetra bez využití zázemí jako jsou sprchy a šatny.

Zbylé provozovny budou moci otevřít 11. května, které podle původního plánu měly otevřít až ke konci května. Týká se to všech obchodů v nákupních centerch, venkovních restaurací, kaváren, vinoték apod. Budou muset fungovat přes výdejní okna nebo na letních zahrádkách. Otevírat budou také kadeřnictví, kosmetiky, regenerační služby apod. Toto opatření se týká také muzejí, venkovní prostory hradů a zámků a venkovních tréninkových aktivit.

V poslední vlně, která bude povolena 25. května patří vnitřní prostory restaurací, hotely a kempy, divadla, vnitřní prostory hradů a zámků, kulturní a společenské akce bez omezení počtu osob, zotavovací akce pro děti do 15 let, svatby a i pavilony zoologických zahrad.

 

Další články