Zde může být vaše reklama.
Úterý 23.4.
Svátek má Vojtěch
Menu

Z ptačí perspektivy Takto vypadá kůrovcová kalamita na Vysočině

Takto vypadá kůrovcová kalamita na Vysočině

foto: Kraj Vysočina

04. 09. 2019 - 09:00

Likvidace kůrovcem napadených stromů je všudypřítomnou kulisou života na Vysočině. Na přelomu srna a září byla opět naplánována a provedena série monitorovacích (rekognoskačních) letů. Pravidelně jsou hrazeny z prostředků Ministerstva zemědělství. Lesničtí odborníci, vlastníci lesů i pracovníci státní správy lesů mají možnost díky leteckým pohledům posoudit vývoj kůrovcové kalamity na celém území kraje. Lehké dopravní letadlo umožňuje pomalý let v relativně malých výškách.

 
„Pro vlastníky lesa jsou tyto lety i nyní, kdy situace v lesích není dobrá, vítanou pomocí. Další podanou rukou je opakované poskytování mimořádných krajských dotací, v poslední době zejména na budování oplocenek,“ komentoval situaci radní Kraje Vysočina Martin Hyský, který zároveň při prostudování získaného leteckého materiálu vyslovil obavu z dalšího pokračování chřadnutí lesů na Vysočině.

Kůrovcová kalamita se nejdříve objevila na jihovýchodě a jihu Kraje Vysočina, postupně zachvátila další, nemalou část území. V současné době k nejméně postiženým oblastem patří masiv Žďárských vrchů a Javořice.

Další články