Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Samoplátce testují na COVID už všechny krajské nemocnice

Samoplátce testují na COVID už všechny krajské nemocnice

foto: Archiv

19. 05. 2020 - 08:27

Placené testování na přítomnost nového typu koronaviru se nyní spustilo také v nemocnicích v Novém Městě na Moravě a v Třebíči, od zítřka je doplní i poslední z krajských nemocnic v Pelhřimově.

„Registrovat se k odběru v tamní nemocnici je ale možné už dnes,“ upozorňuje náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný a doplňuje: „Rozšířením nabídky testování samoplátců vycházíme vstříc velké poptávce ze strany žadatelů o tento typ testování. Služba dosud fungovala pouze v nemocnici v Jihlavě s aktuální denní kapacitou 44 testů a v havlíčkobrodské nemocnici, kde každý den provedou až 20 odběrů.“ Podle vyjádření náměstka Novotného je nyní Nemocnice v Novém Města na Moravě připravena provádět až 10 placených testů za den, v Třebíči je kapacita 4 samoplátci denně a v Pelhřimově je denní odběrová kapacita 12 lidí.

K vyšetření na COVID-19 pro samoplátce je možné se objednat pouze přes webovou stránku odbery.kr-vysocina.cz, kde si zájemci vyberou čas a místo odběru a zvolí si způsob platby. Bez předchozí registrace a platby nebude možné test provést. Veškeré instrukce k platbě i potvrzení termínu a času odběru přijdou registrovanému zájemci o testování v SMS a do e-mailu. Potvrzení o výsledku vyšetření na formuláři Ministerstva vnitra bude ve zmíněné aplikaci k dispozici zpravidla do 48 hodin po odběru. Odběrové kapacity jednotlivých nemocnic jsou průběžně sledovány a upravují se dle potřeby a momentální situace. Podle krajské statistiky se od spuštění aplikace pro samoplátce v úterý 5. května zaregistrovalo už 231 uživatelů. Z nich:  113 čeká na odběr, 30 absolvovalo odběr a čeká na výsledek a 88 uživatelů bylo otestováno a jejich odběr byl vyhodnocen, tzn. mají k dispozici potvrzení o vyšetření

Další články