Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

O testování samoplátců na COVID-19 je vysoký zájem

O testování samoplátců na COVID-19 je vysoký zájem

foto: Archiv redakce

07. 05. 2020 - 06:39

Spuštění rezervačního systému testování samoplátců na COVID-19 krajskými nemocnicemi v Jihlavě a Havlíčkově Brodě potvrdilo avizovaný zájem veřejnosti o tuto službu. Během prvního rezervačního dne bylo do systému vloženo 31 rezervací.

„24 zájemců o testy má zájem využít odběrové stanové místo Nemocnice Jihlava, dalších sedm zájemců zvolilo testovací stan v Nemocnici Havlíčkův Brod. Evidujeme už i zájem komerčních subjektů kvůli testování agenturních pracovníků. V takových případech jsou nemocnice po vzájemné dohodě připraveny nabídnout speciální termíny,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Podle informací vedení Nemocnice Jihlava bylo nutné už během včerejšího dne navýšit odběrové kapacity stacionárních stanů pro samoplátce. „Nemocnice vyjde vstříc početné skupině žadatelů o testování i o nadcházejícím prodlouženém víkendu a do rezervačního systému přidala na každý volný den 15 míst,“ uvedl Vladimír Novotný a dodává, že kvůli vysokému zájmu byla navýšena o 100 % i kapacita odběrového místa Nemocnice Havlíčkův Brod. Tam bude během úterků a čtvrtků otestováno vždy až deset samoplátců. Odběrová místa i nadále primárně odebírají vzorky od indikovaných pacientů, kteří přichází s doporučením od svého lékaře nebo krajských epidemiologů.

Podle statistiky vedené Krajem Vysočina bylo v minulém týdnu na Vysočině provedeno 869 odběrů (27. 4. – 3. 5). Celkem bylo na Vysočině testováno už přes pět tisíc lidí a vyhodnoceno přes 7 600 odběrů. Pokud jde o fungování informační COVID LINKY Kraje Vysočina (564 602 602), její operátoři dosud odbavili více než dva tisíce dotazů a stovky odpovědí na dotazy e-mailem. V posledním týdnu jsou dotazy směřovány právě na možnost testování samoplátců. Podle informací Vladimíra Novotného po včerejším jednání Rady Kraje Vysočina je v případě trvající vysoké poptávky po testování samoplátců možné využít kapacity ostatních odběrových míst krajských nemocnic, případně i nabídnutou kapacitu Státní veterinární správy v Jihlavě.

Další články