Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

Cesta do pravěku Nová antropologická expozice v Humpolci láká na pračlověka

Nová antropologická expozice v Humpolci láká na pračlověka

05. 06. 2019 - 07:52

Od listopadu 2017 byla z důvodu rekonstrukce uzavřena antropologická expozice v humpoleckém Muzeu dr. Aleše Hrdličky. Její slavnostní otevření se uskutečnilo na konci května a pro širokou veřejnost se expozice otevřela hned následně v rámci Muzejní noci. Expozice si zachovává základní členění, které měla ta původní, má však jinou podobu a obsah. Jednotlivé části expozice se dělí na oddíly, jako jsou genetika, evoluce, variabilita člověka, anatomie člověka, antropologie jako věda, paleopatologie, život Aleše Hrdličky a indiánská vesnička.

Návštěvníci se mohou těšit na nejrůznější exponáty a modely lidského ucha a srdce nebo na sochu pravěkého člověka v životní velikosti. Asi nejcennějším exponátem expozice je model kompletní kostry neandrtálce, kterou muzeum zakoupilo v USA. Právě tato kostra byla předlohou pro vytvoření repliky neandrtálce, asi čtyřicetiletého muže, který měří 182 centimetrů a v reálném životě by vážil přibližně 90 kilogramů.

První antropologická expozice byla v Humpolci instalovaná u příležitosti 100. výročí narození světoznámého antropologa a humpoleckého rodáka Aleše Hrdličky v roce 1969 a posledních 30 let byla bez obměny. Současná expozice odráží nejnovější antropologické poznatky a její realizace byla zahájena koncem roku 2017. Ukončena byla letos, v roce 150. výročí narození Aleše Hrdličky. Realizace nové antropologické expozice byla podpořena Krajem Vysočina v rámci programu Klenotnice Vysočina 2017.

Další články