Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Česko-francouzská škola Mezinárodní akademii v Telči ozdobily francouzské umělkyně

Mezinárodní akademii v Telči ozdobily francouzské umělkyně

foto: Kraj Vysočina

23. 07. 2019 - 10:39

Propojení francouzské a české hudební školy v rámci tradiční prázdninové Francouzsko-české hudební akademie v Telči letos obohatila o vizuální stránku dvojice výtvarnic z francouzského regionu Grand Est, partnera Kraje Vysočina. Práce Nicole Pérignon a Charlotte Van der Veken z francouzské Remeše si během víkendové vernisáže kromě hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka prohlédli i francouzský velvyslanec J. E. Roland Galharague, předseda Senátu ČR Jaroslav Kubera a starosta Telče Roman Fabeš.

 
„Francouzsko-česká hudební akademie v Telči pomohla rozšířit dobré renomé francouzské i české hudby za hranice obou států,“ uvedl Roland Galharague v rámci návštěvy. „Pokud jde o výstavu, přiznávám, že si tu najdu díla, která se mi skutečně líbí. Důležitý je společný zájem a nadšení mladých lidí vytvořit něco krásného a trvalého, možná důležitější než to, co dělají politici,“ nechal se slyšet Jaroslav Kubera. Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek během vernisáže ocenil fungující vztahy Kraje Vysočina s francouzským partnerským regionem. I on naznačil, že zatímco vedení regionu stále s nastavením klíčových témat spolupráce po politických změnách ve Francii otálí, kulturní spolupráce na bázi osobních kontaktů a s podporou kraje, města i příslušných ministerstev je živá a rozvíjí se k oboustranné spokojenosti.

Desetidenní mezinárodní hudební mistrovské kurzy v Telči jsou ideální příležitostí pro padesátku vybraných posluchačů „pilovat“ pod vedením uznávaných pedagogů a hudebních mistrů nejen techniku, ale i provedení letos v sedmi otevřených třídách pro housle, violu, violoncello, flétnu, hoboj, lesní roh a komorní hru. Součástí kurzů jsou také přednášky o hudebním managementu, který je nedílnou součástí hudebníkova života. V letošním roce je výuka kurzů zaměřena na interpretaci díla Bohuslava Martinů.

Zatímco hudební akademie zítra 23. července 2019 končí slavnostním koncertem vybraných účastníků v prostorách Muzea Vysočiny na zámku v Třebíči, výstavu děl francouzských výtvarnic pod názvem Charivari si může veřejnost v telčském Hasičském domě prohlédnout až do 28. července. Třítýdenní výměnnou uměleckou stáž Nicole Pérignon a Charlotte Van der Veken finančně podpořil v rámci přeshraničních aktivit Kraj Vysočina. V jejich dílech vytvořených na Vysočině lze najít nové námětové prvky inspirované zvlněnou krajinou. Obě výtvarnice přijely na Vysočinu na pozvání telčského výtvarníka Jana Vičara, který byl Krajem Vysočina na uměleckou stáž do Francie vyslán v roce 2015.

Další články