Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Simulátor helikoptéry Krajští záchranáři mají nové výcvikové středisko

Krajští záchranáři mají nové výcvikové středisko

foto: Kraj Vysočina

19. 11. 2019 - 09:00

V závěru prvního čtvrtletí příštího roku začne krajským záchranářům, ale také dalším zdravotníkům nebo například hasičům a policistům z Kraje Vysočina sloužit speciální Vzdělávací a výcvikové středisko, které nemá v České republice obdoby.

 

Stavba za 85 milionů korun je kompletně hotová a už také zkolaudovaná. Po Novém roce se dovybaví a poté už bude moderní středisko i se speciálními technologiemi sloužit k nácviku náročných situací nejen záchranářům. „Zdravotnická záchranná služba má ze zákona povinnost školit vlastní pracovníky, lékaře i ostatní členy integrovaného záchranného systému v první pomoci a neodkladné resuscitaci. Což už v současné době děláme, nicméně nové středisko představuje obrovský krok v před a nové možnosti,“ vysvětlila ředitelka ZZS Kraje Vysočina Vladislava Filová.

Nezajímavějším vybavením je torzo vrtulníku, které umožní nejrůznější simulace i trénink práce záchranářů v podvěsu. Centrum má lezeckou stěnu a také pracoviště pro trénink tzv. Biohazard týmu. „Spadl nám velký kámen ze srdce, protože stavba byla velmi komplikovaná, právě díky torzu vrtulníku a dalším technologiím. Měli jsme obavy, jak to dopadne, ale myslím si, že se to velmi povedlo a nakonec i záchranáři si to chválí,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný, který stavbu výcvikového střediska pravidelně kontroloval.

Hejtmanství se do stavby pustilo především díky podpoře IROP. Evropské peníze pokryjí 85 procent uznatelných nákladů spojených se stavbou a pořízením vybavení.

Další články