Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 25.4.
Svátek má Marek
Menu

P-TECH Planet Krajská výprava byla na celosvětovém summitu škol

Krajská výprava byla na celosvětovém summitu škol

foto: Kraj Vysočina

28. 08. 2019 - 09:00

Ve čtvrtek se vrátila z New Yorku krajská výprava z prvního celosvětového setkání realizátorů vzdělávacího programu Cesty k technologím (P-TECH). Unikátní středoškolský vzdělávací program rozvíjí od roku 2009 společnost IBM a v roce 2011 byl zahájen na první škole v Brooklynu. Program se od té doby rozšířil do 200 škol v Severní a Jižní Americe, Asie a Evropy. V roce 2019 se do programu zapojili také partneři z Kraje Vysočina jako jediní z České republiky společně s dalšími čtyřmi evropskými zeměmi.
 

 
„V Kraji Vysočina již řadu let realizujeme nadstandardní aktivity na podporu technického vzdělávání. Toho si všimli čeští představitelé P-TECH a nabídli nám spolupráci,“ vysvětluje začátky Jana Fialová, krajská radní pro školství, mládež a sport.
 
Hlavním cílem setkání více než stovky účastníků ze šestnácti zemí byla výměna zkušeností. První část konference byla věnována novým trendům ve vzdělávání v návaznosti na technologické a sociální změny. Zástupci IBM dále připomněli historii a principy programu:

1.           Spolupráce střední školy + vysoké školy + zaměstnavatelé

2.           Integrované kurikulum (prakticky zaměřená výuka rozšířená o VŠ prvky)

3.           Integrované pracovní zkušenosti (mentoring, stáže)

4.           Otevřený vstup pro žáky

5.           Bezplatnost pro žáky

6.           Zaměření na budoucí pracovní uplatnění včetně schopnosti dlouhodobě se vzdělávat

Významnou část jednání zaujímaly workshopy a diskusní kluby k dílčím tématům, např. jak implementovat program do kurikula střední školy, role mentorů z firem pro profesní orientaci studentů, příprava učitelů k naplňování záměrů programu. Jednání se účastnila rovněž skupina učitelů ze tří krajských středních škol a vysokoškolský pedagog, aby získali přímé zkušenosti z praxe zahraničních P-TECH škol. „My jsme se na summit jeli především učit. Přesto mě potěšilo, že jak základní principy, tak vlastní obsah a metody programu odpovídají tomu, co se snažíme dlouhodobě podporovat – aktivizující a více činnostně orientované metody, rozvoj osobnosti a měkkých dovedností, spolupráce se zaměstnavateli“, komentuje Kamil Ubr, vedoucí krajského odboru školství.

Účastníci:

Jana Valentová, Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava

Eva Havlátová, Střední průmyslová škola Třebíč

Jan Havel, Gymnázium Žďár nad Sázavou

Antonín Přibyl, Vysoká škola polytechnická Jihlava

Kamil Ubr, Kraj Vysočina

Štěpánka Thérová, MŠMT

Kristina Kosatíková, IBM

Další články