Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Řeší se výplaty! Kraj pomůže záchrance několikamilionovým příspěvkem na mzdy

Kraj pomůže záchrance několikamilionovým příspěvkem na mzdy

foto: Kraj Vysočina

03. 09. 2019 - 08:44

Už 10. září 2019 bude Zastupitelstvo Kraje Vysočina schvalovat materiál týkající se zvýšení příspěvku zřizovatele na provoz Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. Důvodem je skokový nárůst osobních nákladů. Ty proti loňskému roku vzrostly o 25 miliónů korun na aktuálních 327 miliónů korun.

"Více než desetiprocentní navýšení jedné položky není příspěvková organizace schopna dorovnat ani z rezervních fondů, ani z plateb od zdravotních pojišťoven. Vzhledem k tomu, že záchranka je klíčovou složkou integrovaného záchranného systému a na jejím fungování je postavena zásadní část přednemocniční zdravotní péče, musí pomoci zřizovatel,“ vysvětlil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Krajská zdravotnická záchranná služba v letošním roce hospodaří s rozpočtem 406 miliónů korun  (z toho 212 miliónů korun je příspěvek Kraje Vysočina) a  zaměstnává 403 osob. Nárůst mzdových nákladů nelékařů i lékařů byl vyvolán Nařízením vlády, kromě posunu v platových třídách, došlo mimo jiné i k navýšení příplatků za směnnost a výjezdových příplatků. Navýšení provozních nákladů organizace o prvních 12 miliónů korun, které záchranka už při sestavování letošního rozpočtu vyčíslila, jako nepokrytý budoucí náklad, bylo schváleno už v závěru loňského roku, tedy v době, kdy nebylo finálně dojednáno zvyšování složek platů. Dalších schvalovaných 13 miliónů korun už záchrance pomůže vyřešit výplaty do konce letošního roku.

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina v roce 2018 vyjela k 48 tisícům případů. Do konce letošního července už pomohla v 28 tisících případech. Krajští záchranáři aktuálně vyjíždí k naléhavým případům z 21 stanovišť, Jihlava je navíc stanovištěm vzletové skupiny zdravotnické záchranné služby.

Další články