Zde může být vaše reklama.
Středa 24.4.
Svátek má Jiří
Menu

Inspirace pro Nizozemsko Kontaktní místo pro elektronické zdravotnictví inspiruje

Kontaktní místo pro elektronické zdravotnictví inspiruje

foto: Kraj Vysočina

14. 07. 2019 - 09:31

Národní kontaktní místo pro elektronické zdravotnictví, které je umístěno na Vysočině a které je také Krajem Vysočina spravováno, navštívila koncem června skupina odborníků z Nizozemí. Zájem ze strany nizozemských hostů byl především o informace k budování Národního kontaktního místa pro elektronické zdravotnictví, probrali technický rozvoj, bezpečnost informací, testování a interoperabilitu včetně standardů.

Skupina navštívila jihlavskou krajskou nemocnici a Zdravotnickou záchrannou službu Kraje Vysočina, kde jim byl představen sofistikovaný proces předávání pacienta od ZZS Kraje Vysočina do péče nemocnice s praktickou ukázkou elektronického sdílení zdravotního záznamu pacienta pomocí služby Emergency Card.

Nizozemská strana v praxi realizuje projekt PIEZO („program pro implementaci evropských zdravotnických služeb“), iniciovaný jejich Ministerstvem zdravotnictví. Většina účastníků studijního pobytu na Vysočina proto byla ze dvou organizací (ICTU a NICTIZ), přičemž ICTU je obdobou našeho „NAKIT – Národní agentura pro IT“ tedy organizace  zajišťující komunikační IT služby pro státní správu, NICTIZ je obnova našeho Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Mezi hosty z Nizozemí byli zástupci pěti nemocnic z  Amsterdamu, Maastrichtu a Rotterdamu,  holandského ministerstva zdravotnictví nebo vedoucí záchranné služby. „Kolegové z Holandska byli velmi mile překvapeni úrovní vybavenosti nemocnice i záchranky a některá zařízení nám upřímně závidí. Velmi se jim líbila komunikace mezi záchrankami a nemocnicí prostřednictvím eMeDocsu,“ řekla Klára Jiráková, koordinátorka IT projektů Krajského úřadu Kraje Vysočina a koordinátorka projektu NIX-ZD.CZ.

Další články