Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 25.4.
Svátek má Marek
Menu

Zvířata z hlíny Jihlavská zoo bude mít chvíli netradiční obyvatele

Jihlavská zoo bude mít chvíli netradiční obyvatele

foto: Inspirace

05. 08. 2019 - 16:00

Do zoo chodíme hlavně za zvířaty, ale neméně důležitá je i kulturní a vzdělávací funkce zoologických zahrad. Proto se organizace pro hendikepované občany Domov ve Zboží, p. o., a Zoo Jihlava rozhodly společně nabídnout veřejnosti i jiný úhel pohledu na zvířata všeho druhu. V Zoo Jihlava tak budete moct obdivovat zvířata z šamotové hlíny, které vytvořili klienti z dílny Volšové ruce.

 

Vernisáž unikátní sochařské výstavy bude zahájena ve čtvrtek 8. srpna 2019 v 11 hodin v příjemném prostředí parčíku před expozicí tygrů. Akci zahájí Pavel Franěk, 1. náměstek hejtmana Kraje Vysočina, který nad výstavou převzal záštitu. Dále promluví Daniel Škarka, člen Rady města Jihlavy; Jan Vašák, ředitel Zoo Jihlava; Josef Procházka, ředitel Domova ve Zboží; Jaromír Dubský, vedoucí dílny Volšové ruce a její klienti. V den vernisáže bude možné vyzkoušet si také práci s hlínou. Výstava hliněných zvířat potrvá až do 12. září 2019.

Klienti dílny Volšové ruce při Domově ve Zboží, p. o., pracují Tasovskou metodou modelování, která vychází z Axmanovy techniky určené především nevidomým klientům. Postupem času se však ukázalo, že je metoda vhodná pro další zdravotně postižené výtvarníky, kteří nemohou využít klasického řemeslně–výtvarného vzdělání. Na rozdíl od práce s keramikou se při práci se šamotovou hlínou nepoužívá voda ani žádné další nástroje. Práce, které budou v zoo vystavené, jsou dílem devíti pracovníků této dílny.

Domov ve Zboží, příspěvková organizace Kraje Vysočina

Domov ve Zboží, p. o., poskytuje  pobytové služby osobám  s mentálním postižením a vedle mentálního postižení také s tělesnou nebo smyslovou vadou, kteří potřebují pobytovou službu. Posláním Domova ve Zboží je vytvořit podmínky osobám se zdravotním postižením ve věku od 19 let k prožití smysluplného, důstojného života. S podporou k samostatnosti a začleňování do společnosti, na základě jejich individuálních schopností a dovedností.

Další články