Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Elektronické dálniční známky jsou v prodeji

Elektronické dálniční známky jsou v prodeji
Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš, ilustrarční fotografie

foto: Archiv MD

01. 12. 2020 - 09:13

Ministr dopravy Karel Havlíček dnes na tiskové konferenci oznámil začátek prodeje nových, elektronických dálničních známek. Jejich cena zůstane stejná jako u papírových variant, za roční řidiči dají 1500 korun, měsíční bude stát 440 korun a desetidenní bude k dostání za 310 korun. K dostání bude online, ale i na čerpacích stanicích a pobočkách České pošty.

"Zavázali jsme se k tomu, že známku do konce roku přivedeme v život. Jsme v situaci, kdy v dané chvíli bude možné si pořídit známku elektronickou cestou, ale i nadále bude možné kupovat známku manuálně. A to přes Eurooil, nebo na České poště," řekl na tiskové konferenci Havlíček.

Elektronická známka bude stát stejně, jako současné papírové známky. Roční za 1500 korun, měsíční za 440 korun a desetidenní za 310 korun.

Podle Havlíčka je výhodou, že elektronické kupóny budou platit opravdu tak dlouho, jak dlouho mají. Tedy, když si řidič koupí roční známku v červnu 2021, bude platit do června 2022. V současné době by platila jen do konce roku 2021.

Celý systém bude stát přibližně 600 milionů korun. A to včetně provozu. Systém má být propojený také s mýtem.

 

Další články