Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

Provoz zatím neskončí Domov důchodců U Panských v Havlíčkově Brodě funguje i dál

Domov důchodců  U Panských v Havlíčkově Brodě funguje i dál

foto: Pixabay

22. 07. 2019 - 09:39

Na základě návrhu hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka je prozatím odložen záměr Kraje Vysočina ukončit provoz Domova důchodců objekt U Panských v Havlíčkově Brodě. Kapacity tohoto krajského poskytovatele pobytových sociálních služeb jsou v těchto týdnech posilovány více než 100 lůžky v dokončeném domově v areále Nemocnice Havlíčkův Brod, kde už má instituce soustředěno více než 75 procent svých aktivit.

Do volného objektu U Panských se měla po nutných stavebních úpravách sloučit a přemístit pracoviště Pedagogicko-psychologická poradna a Speciální pedagogické centrum Vysočina, které v Havlíčkově Brodě působí nekomfortně na dvou odlišných adresách. „V tuto chvíli je pro kraj důležitější zajistit na havlíčkobrodsku fungující sociální službu s tím, že sestěhování PPP a SPC skutečně můžeme zatím odsunout. K organizaci krajských sociálních služeb v Havlíčkově Brodě se ale ještě vrátíme,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Kraj Vysočina zřizuje v Havlíčkově Brodě Domov pro seniory U Panských. Na této adrese je k dispozici 43 pobytových lůžek. Pokoje jsou dvou až čtyřlůžkové, jeden z pokojů je šestilůžkový, většinou jde o pokoje se sociálním zařízením. Pod domov dále spadají pracoviště se zvláštním režimem Břevnice pro 25 klientů a dvě budovy (A a nová B) na Husově ulici v Havlíčkově Brodě (areál Nemocnice Havlíčkův Brod) s kapacitou 160 osob. Budova B domova je zatím posledním pobytovým sociálním zařízením vybudovaným Krajem Vysočina. 

Speciálně pedagogické centrum a pedagogicko-psychologická poradna v Havlíčkově Brodě je součástí krajské sítě pracovišť zajišťujících služby v oblasti podpory vzdělávání žáků a žákyň se speciálními vzdělávacími potřebami. V souvislosti s novými předpisy dochází k nutnému zvýšení počtu zaměstnanců, navíc nevyhovují stávající prostory pro zajištění práce se skupinami. Pracoviště jsou v Havlíčkově Brodě umístěna na dvou adresách. Jeden objekt je v majetku kraje, druhé v pronajatých prostorách. „Pro zajištění synergie obou pracovišť by bylo výhodné umístění služeb do jedné budovy,“ uvedla Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství s tím, že současné rozhodnutí rady kraje prozatím nerealizovat přesuny organizací vybraných školských organizacích bude respektováno.

Další články