Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Covidové volno se podepsalo na stavu záchranné stanice v Pavlově

Covidové volno se podepsalo na stavu záchranné stanice v Pavlově

foto: Kraj Jihlava

22. 06. 2020 - 07:18

V evidenci záchranné stanice Pavlov je od začátku roku do června už více než 400 nově přijatých živočichů v nouzi. To je podle informací ředitele stanice Zbyška Karafiáta vyšší číslo, než které Stanice vykázala za stejné období loni.

„Lidé byli v minulých měsících více doma, pozorovali okolí a také hojněji vyráželi samostatně do přírody, kde si všímali abnormalit v životě zvířat. A tak nám do stanice denně přibývali noví obyvatelé z celého území Kraje Vysočina, ale i za sousedních regionů – veverky, netopýři, kuny a mláďata ptáků např. kalous ušatý, puštík obecný, káně rousné, strakapoud malý. Je to důsledek především kalamitní těžby,“ říká Zbyšek Karafiát s tím, že nejdojemnější příběh se váže k sýkorkám nalezeným v Jihlavě.
 

Na okraji obce Pavlov u Ledče nad Sázavou upoutá každého návštěvníka u odbočky na Stanici Pavlov vydry v nadživotní velikosti ze slámy. Přijedete do údolí, kde protéká Pavlovský potok, v jehož blízkosti jsou tůně pro obojživelníky, rybníček pro vodní ptactvo a severní okraj Stanice je lemován lesem. Dýchne na Vás genius loci a každý vnímavý návštěvník pocítí souznění s přírodou, kde nalezená a odchovaná mláďátka nebo poraněná volně žijící zvěř dostává druhou šanci na nový život. Příběh, nad kterým zůstává rozum stát se začal psát v dubnu v Jihlavě, kde těsně za brankou rodinného domu někdo odložil budku se sedmi mláďaty sýkory koňadry. Ptáčata se díky rozhodnosti majitelů domu dostala rychle do záchranné stanice Pavlov, kde se podařilo čtyři sýkorky zachránit, vykrmit a připravit na návrat do přírody. Tento týden se jejich vypuštění ujal Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí. Příběhů s dobrým koncem píše stanice Pavlov nepočítaně. Denně sem lidé nosí nalezená mláďata nebo zraněné živočichy, většina případů je však ohlášena jen telefonicky a přes síť spolupracovníků stanice a dobrovolníků se dostávají do „rehabilitace“ v Pavlově.  Tak tomu bude i v případě dvou srnčat Dary a Dáši, která zde nově přebývají, když jim matku srnu srazilo auto. Většina zvěře je hned po uzdravení a povinné karanténě nebo po zesílení a získání samostatnosti vypouštěna zpět do volné přírody – např. byl vypuštěn kriticky ohrožený druh lelka lesního nebo silně ohrožený včelojed lesní.  Ve Stanici zůstává pouze ta zvěř, která by kvůli zdravotním a dalším handicapům ve volné přírodě nepřežila. A tak se v Pavlově zabydleli například vydra Mája, liška obecná Lukáš, kuna Libuška, výr velký Kuba, káně rousné Hugo, orel královský Karel, sova pálená Žofka, luňák červený Pepina nebo krkavec Ruby. Některé živočichy si Stanice vyměňuje v rámci chovu se ZOO – např. bukáčka malého, který měl zlomené nohy využili v ZOO Praha, ale i mládě muflona využili v obůrce. V rámci Evropského záchranného programu (EAZA) se podařilo odchovat už čtyři mláďata norka evropského, z nichž dva jsou ve Finsku a jeden v Polsku.

Kraj Vysočina podporuje dlouhodobě fungování Stanice Pavlov ročně částkou 1,3 miliónů korun. I díky krajské podpoře může být modernizováno zázemí pro záchranu zvířat – nyní např. stanice dokončuje čtyři nové voliéry s umělými tůňkami, v minulosti se podařilo rekonstruovat školicí environmentální centrum. „Naším cílem je prostřednictvím krajské podpory umožnit stanici bezproblémově fungovat a umožnit jí připravovat vzdělávací a výukové programy pro mládež. Mezi nejoblíbenější zastavení patří mezi dětmi babiččin dvoreček s vodním ptactvem, vydří domeček, žabí hrad a doskočiště, broukoviště a hmyzí hotel nebo hadí líheň. Téměř každý den pak nechybí diváci při krmení největších dravců,“ popisuje Martin Hyský s tím, že podpora Kraje Vysočina Stanici Pavlov je v krajském rozpočtu vyčleněna i na letošní rok. O výukové programy ve Stanici Pavlov je zájem, což potvrzuje úctyhodná účast 1 667 dětí v roce 2019.

V době návštěvy Martina Hyského ve Stanici Pavlov byl dopraven do péče záchranářů malý netopýr hvízdavý s poraněným křídlem, nalezený ve Světlé nad Sázavou a mláďata veverky obecné. Podle informací Zbyška Karafiáta si za pár dní bude moci vyléčený netopýr opět vyletět na lov. Pokud by zůstal poraněný v přírodě, patrně by se stal lehkou kořistí predátorů.

Další články